Sådan skabte Silkeborg Kommune en energieffektiv og driftssikker ventilationsløsning

Dybkærskolen i Silkeborg (Foto: Airmaster A/S)
dato

Læs med her og find ud af, hvad Silkeborg Kommune har fået ud af at kombinere central og decentral ventilation på den nye Dybkærskole.

Fra forældet til funklende ny skole med fuldt fokus på indeklima
Da tiden var løbet fra den gamle Dybkærskole (opført i 1972), stod Silkeborg Kommune med en stor og vigtig opgave: 

De skulle opføre en moderne skole, der skulle leve op til byggereglementets krav til indeklima og energieffektivitet, samtidig med at den daglige drift skulle være overkommelig og overskuelig.  

Herunder kan du læse, hvorfor og hvordan de valgte at kombinere central og decentral ventilation.

Projektledelsen havde styr på prioriteterne fra første spadestik
Der er mange parametre at forholde sig til, når du skal vælge ventilationsløsning.

Helt grundlæggende har du mulighed for at vælge:

  1. En central løsning med ét samlet anlæg, der har rørføring ud til de enkelte rum.
  2. En decentral løsning, enhederne sidder ude i de enkelte rum
  3. En kombination af de to ovenstående muligheder.

Hos Silkeborg Kommune havde man særligt fokus på den daglige drift, og blandt andet af den grund valgte man at kombinere central og decentral ventilation.

Den kombinerede løsning holder omkostningerne nede
Således fik man det bedste fra begge verdener.

På Dybkærskolen valgte man fra projektledelsens side, at de enkelte klasseværelser, kontorer osv. fik installeret egne decentrale ventilationsenheder.

Større lokaler og gangarealer blev derimod koblet til et centralt ventilationsanlæg, da behovet for kontinuerlig manuel regulering her er mindre.

Decentral ventilation giver nem indregulering, hvor der er brug for det
I dag løber glade elever rundt på Dybkærskolens gange, men hvilken forskel har det egentlig gjort, at man valgte en kombineret ventilationsløsning? 

Først og fremmest har man fået en løsning, hvor indregulering af de enkelte enheder rundt i klasseværelserne er ganske simpel. 

Her kræves ikke samme specialistviden, som ved de centrale anlæg — og det giver driftsmæssige fordele, at de enkelte klasseværelser og mindre rum nemt kan reguleres.

Kortere rørtræk gjorde det muligt at indfri arkitektens vision
I opførelsen af bygningen drog man desuden fordel af den decentrale ventilations kortere rørtræk og færre brandspjæld, som gav en stor grad af arkitektonisk frihed. 

Og det er én af hemmelighederne bag den fuldendte æstetiske oplevelse, som det i dag er at træde ind på den nye Dybkærskole.

I dag er hverken luft eller ventilationsbudget tungt.
På Dybkærskolen er Silkeborg kommune lykkedes med at holde omkostningerne nede ved at kombinere et centralt ventilationsanlæg med decentrale enheder.

I sidste ende har man opnået en løsning, der sikrer en sund driftsøkonomi og indfrier arkitektens vision, imens elever og lærer kan nyde et fantastisk regulerbart indeklima

Vil du vide mere om vores decentrale ventilationsløsninger?
Klik ind på vores hjemmeside og se nærmere på vores udvalg af fleksible løsninger, der hjælper dig med at skabe et bedre indeklima.

Kilde: Airmaster A/S
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.