Tusindvis af kvadratmeter haver slippes fri i Silkeborg Kommune

Profilbillede

109 haveejere har besluttet sig for at komme trængte vilde bier og sommerfugle til undsætning. Gribskov er lige nu landets 8. vildeste kommune målt på antal tilmeldte naturhaver i nyt nationalt projekt.

Interessen for at hjælpe naturen i de private haver har aldrig været større. Mere end 5.500 haveejere har siden juni måned tilmeldt sig Danmarks Naturfredningsforening og REMA 1000’s projekt ”Slip haven fri!”. Projektet vil over 3 år hjælpe mindst 50.000 danske haveejere med at gøre deres haver mere vilde – det svarer til 4% af Danmarks samlede haveareal. Her må man ikke bruge gift og mindst 20% af havearealet skal udlægges som naturvenligt.

I Silkeborg Kommune er interessen ekstra stor for at få hjælp til omlægningen. Her er mere end 315.000 m2 haver indtil videre tilmeldt projektet. Opgaven med at omdanne de mange kvadratmeter fliser og golde græsplæner til noget mere naturvenligt er omfattende, erkender Danmarks Naturfredningsforening. Ved tilmelding bliver hver haveejer bedt om at krydse af i mindst ét af 10 naturelementer, som man så modtager hjælp til at lave i haven: 

”Mange går og drømmer om en vildere have, men mangler konkret viden om, hvad vores vilde bier, sommerfugle og biller lever på og af. Blandt vores 5.500 tilmeldte haver ønsker flest inspiration til, hvordan man laver kvashegn og flotte blomsterenge. I verdens mest opdyrkede land mangler insekterne i den grad gode levesteder, men en have kan faktisk hurtigt blive et hotspot for insekter, fugle, harer og pindsvin. Vi står klar til at hjælpe alle, uanset om man omlægger dele af haven omkring parcelhuset, sommerhuset eller den ene ende af altanen”, fortæller seniorprojektleder i Danmarks Naturfredningsforening, Simon Leed Krøs.   

Danmarks vildeste kommune har haverne med

Netop haverne og borgerinddragelse er i centrum i DKVILD konkurrencen, hvor 92 kommuner, heriblandt Silkeborg, netop nu kæmper om at blive kåret som Danmarks vildeste kommune og vinde 1 million kroner til naturprojekter fra Den Danske Naturfond og Miljøministeriet. Danmarks Naturfredningsforening spår kommunen gode chancer:  

”Silkeborg Kommune ligger lunt i svinget til at blive blandt de vildeste kommuner i landet med så stor opbakning fra borgere, som vil hjælpe biodiversiteten i egen have. Jo flere kvadratmeter vi får omdannet til natur, desto større pusterum giver vi vores dyreliv, som vi ved, søger ind mod byerne. Derfor er det vigtigt, at så mange som muligt slipper hele eller dele af haven fri”, siger Simon Leed Krøs.        

Top 10 kommuner med flest tilmeldte vilde haver

1) Gribskov Kommune 250

2) Aarhus Kommune 236

3) Københavns Kommune 207

4) Odsherred Kommune 162

5) Odense Kommune 154

6) Aalborg Kommune 152

7) Esbjerg Kommune 123

8) Silkeborg Kommune 109

9) Halsnæs Kommune 105

10) Vordingborg Kommune 104

Om "Slip haven fri!"

Slip haven fri er et samarbejde mellem REMA 1000 og Danmarks Naturfredningsforening, som løber fra 2021 til slut 2023. Målet er at hjælpe 50.000 haveejere med at slippe deres haver fri. Kravet for deltagelse er, at man ikke sprøjter i sin have og vil gøre mindst 20% af havens areal naturvenligt. Til gengæld modtager man gratis rådgivning, en sticker til postkassen og mulighed for at købe partivarer med biodiversitetsvenlige planter hos REMA 1000. Til dato er mere end 5.500 haver tilmeldt projektet. Tilmelding sker lige her.     

Kilde: Redaktionen